strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Królik z pieczarkami 20 min – kuchnia z szybkowaru
Składniki:
Comber i udka z 1 królika 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 1-2 cebule 25 dag pieczarek 0
5 szklanki śmietanki 1 pęczek natki pietruszki; sól i pieprz do smaku 1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
Comber i udka pokroić na kawałki, posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. W szybkowarze rozgrzać olej, obrumienić na nim kawałki królika, wrzucić oczyszczone i pokrojone cebulę i pieczarki, dodać masło i krótko podsmażyć. Wlać wodę, zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wymieszać ze śmietanką połączoną z resztą mąki i z pokrojoną natką pietruszki.
Źródło: "Kuchnia Cartall"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton