strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Sarna pieczona z jabłkami – k. Szybkowaru
Składniki:
1 kg sarniny 6 dag masła 1 kg winnych jabłek
sól i pieprz do smaku; 0
5 szklanki wody Zaprawa: 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty 1 duża cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka octu 1 listek laurowy 1 łyżeczka cukru 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren jałowca
Sposób przygotowania:
Na 2-3 dni przed przyrządzeniem pieczeni zrobić zaprawę. zetrzeć na tarce do jarzyn warzywa, zemleć pieprz, ziele angielskie i jałowiec, wszystko razem ugnieść tak, by puściło sok, dodać olej, cukier, ocet i pokruszony listek laurowy. Obłożyć tym mięso i odstawić w chłodne miejsce. Przed przyrządzeniem wyjąć mięso z zaprawy, osuszyć w ściereczce. W szybkowarze ; rozgrzać masło, obrumienić na nim sarninę, posolić i popieprzyć. Obłożyć połówkami oczyszczonych z gniazd nasiennych ` jabłek i wlać wodę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 40 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Źródło: "Kuchnia Cartall"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton