strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
 
Potrawa: Bogracz z jelenia
Składniki:
50 dag udźca jeleniego 10 dag boczku wędzonego 1 duża cebula 1 łyżeczka średnioostrej papryki 1 ząbek czosnku 1 szczypta kminku 1 szczypta majeranku 1 szczypta pieprzu 1 strąk słodkiej papryki 1 pomidor lub 2 łyżki lecza z puszki 50 dag ziemniaków 10 dag marchwi 10 dag pietruszki sól
Sposób przygotowania:
Mięso oczyścić dokładnie ze ścięgien, pokrajać w drobną kostkę,! wypłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Bo-czek pokrajać w kostkę, wysmażyć, na wytopionym z boczku tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę, po czym zdjąć naczynie z ognia, dodać mieloną paprykę i wymieszać. Następnie dodać mięso jelenie, posolić, przysmażyć na ostrym ogniu; po kilku minutach zmniejszyć ogień i przykryć naczynie. Kiedy z mięsa wypłynie sok, dodać roztarty czosnek, utłuczony w moździerzu kminek, majeranek, pieprz i dusić pod przykryciem. W razie ,potrzeby uzupełnić wodą od-parowany sok. Kiedy mięso będzie miękkie, włożyć pokrajaną w krążki marchew oraz pietruszkę, a także oczyszczony i pokrajany strąk papryki i pomidor. Gdy i one będą miękkie - dodać ziemniaki pokrajane w kostkę i całość ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dolać tyle wody, ile zupy chcielibyśmy otrzymać. Całość zagotować, przyprawić do smaku solą i podawać na gorąco. Przed samym podaniem Bogracz można przybrać cienkimi plasterkami ostrej papryki o cienkich strąkach. Uwaga: Niektórzy dodają do bogaczu kluseczki - wtedy jest to już prawdziwy jednodaniowy obiad.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton