strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zupy
 
Potrawa: Zupa myśliwska
Składniki:
1 bażant (dzika kaczka
dzika gęś) 50 dag kości wołowych lub cielęcych 25 dag włoszczyzny 1 cebula 2 goździki 1 ząbek czosnku 8-10 ziaren pieprzu ' ' 10 dag grzybów (najlepiej leśnych) 1 /2 szklanki czerwonego wina 1 /2 szklanki śmietany 3 dag masła 3 dag mąki połowa cytryny mielona gałka muszkatołowa 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól 1-2 czerstwe kajzerki
Sposób przygotowania:
Oczyszczony i wypatroszony drób starannie opłukać, wyporcjować, po czym umieścić na durszlaku i sparzyć wrzątkiem. Opłukane kości wołowe włożyć na spód średniego garnka, zalać 2-2,5 litrami wody, zagotować i włożyć mięso. Kiedy woda powtórnie się zagotuje zmniejszyć ogień, dodać cebulę naszpikowaną goździkami, a także czosnek i pieprz zamknięte w „bombce" do parzenia herbaty oraz obraną, pokrajaną włoszczyznę i grzyby. Całość osolić i gotować bez przykrycia na bardzo wolnym ogniu tak długo, póki mięso nie zacznie odchodzić od kości. Wtedy zebrać z powierzchni rosołu tłuszcz, a czysty rosół przelać chochlą do innego naczynia, ostrożnie, by go nie zmącić. Mięso wyjąć, obrać ze skóry, oddzielić od kości, po czym trzykrotnie zemleć w maszynce do mięsa. Mąkę przysmażyć na maśle na brązowy kolor, rozprowadzić rosołem, połączyć z resztą zupy w garn-ku, dodać zmielone mięso, wino, śmietanę, szczyptę zmielonej gałki muszkatołowej i zagotować. Na końcu zupę doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Zupa nie powinna być ani zbyt gęsta, ani zbyt kwaśna. Podawać na gorąco z prażonymi kostkami bułki. Uwaga: Zupy z dziczyzny przyrządza się na ogół ze starszego ptactwa, brzydko przestrzelonego, lub też z „obrzynków" - niewielkich kawałków mięsa nie nadających się do pieczenia.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton