| Potrawa: Sałatka z dziczyzny | |
| Składniki: 20 dag pieczonej dziczyzny (resztki) 1 mała cebula _
1 pęczek zielonej pietruszki 10 dag pieczarek
1 główka sałaty.
do sosu:
sól pieprz
1 łyżka galaretki z czarnych porzeczek lub z jeżyn
1 łyżka musztardy 1 łyżka tartego chrzanu 1 łyżka octu winnego
1 łyżka oleju sałatkowego
do przybrania:
1 pomidor cytryna lub pomarańcza ogórek szczypiorek natka pietruszki
| Sposób przygotowania: Mięso pokrajać w paski lub w drobną kostkę, dodać cebulę pokrajaną w cienkie plasterki, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz umyte, oczyszczone (lecz nie obrane ze skórki) grzyby. Z podanych składników sporządzić sos, dokładnie wymieszać. Gotowym sosem polać sałatkę, wymieszać, przykryć i wstawić do lodów-ki na 1-2 godzin, aby nabrała aromatu. Płaski pół-misek wyłożyć liśćmi sałaty (umytymi uprzednio i dokładnie osączonymi) i umieścić na nim schłodzoną sałatkę. Przybrać ją plasterkami pomidora, cytryny lub pomarańczy, listkami pietruszki, posiekanym szczypiorkiem oraz ogórkiem. Podawać z tostami. | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|