strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zakąski i przekąski
 
Potrawa: Naleśniki z sosem winnym
Składniki:
40 dag różnych kawałków mięsa z dziczyzny (najlepiej mieszanego) 5 dag słoniny wędzonej 1 mała cebula 2-3 owoce jałowca szczypta suszonego tymianku sól pieprz do naleśników: 25 dag mąki 3 jajka 6 łyżek oleju 6 łyżek mleka sól
szczypta pieprzu do sosu: 10 dag masła 10 dag mąki 1 /2 I białego wytrawnego wina 6 łyżek śmietanki 2 żółtka odrobina pieprzu Cayenne
sosu tabasco lub ostrej papryki sól sok z cytryny do panierowania: 2-3 jajka mąka
bułka tarta olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Surowe mięso oczyścić, po czym zemleć lub posiekać. Słoninę pokrajać w drobną kostkę, wysmażyć tłuszcz i zrumienić na nim startą na tarce cebulę oraz mięso. Następnie dodać ubite w moździerzu owoce jałowca, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Całość przykryć i dusić na wolnym ogniu (w razie potrzeby odparowany sok uzupełnić niewielką ilością wody). Kiedy mięso będzie miękkie, odparować sok tak, by pozostał tłuszcz, po czym odstawić masę do wystygnięcia. Następnie z podanych składników sporządzić ciasto naleśnikowe (z dodatkiem szczypty pieprzu), odstawić je na godzinę, po czym usmażyć z niego 12-15 naleśników. Posmarować je nadzieniem, zwinąć, panierować w mące, jajku, bułce tartej, usmażyć na oleju na złoty kolor i ułożyć na talerzu. Sporządzić sos winny: Z masła i mąki sporządzić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją winem, wymieszać na gładką masę, po czym zagęścić na wolnym ogniu lub nad parą. Następnie dodać żółtka rozprowadzone śmietanką, mieszając energicznie, aby się nie ścięły. Całość przyprawić solą, pieprzem cayenne oraz (jeśli wino nie jest wystarczająco kwaskowe) kilkoma kroplami soku z cytryny. Naleśniki polać tylko połową sosu; resztę podać na gorąco w ogrzanej sosjerce. Przed podaniem naleśniki można przybrać plasterkami pomidora lub cytryny oraz listkami pietruszki. Jest to niezwykle smaczna i efektowna przystawka.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton