strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Bażant w leczu
Składniki:
2 bażanty 10 dag słoniny wędzonej sól do lecza: 50 dag zielonej słodkiej papryki 50 dag czerwonej słodkiej papryki 50 dag pomidorów 1 duża cebula 20 dag słoniny wędzonej 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i wypatroszone bażanty umyć, osuszyć, naszpikować słoniną, lekko nasolić. Następnie włożyć do brytfanny, podlać niewielką ilością wody, przykryć folią, udusić do miękkości, po czym zdjąć folię i przy-piec na złoty kolor. Sporządzić leczo: Na tłuszczu wytopionym z 10 dag słoniny zeszklić drobno posiekaną cebulę, po czym zdjąć z ognia, dodać paprykę mieloną, wymieszać, następnie dorzucić obrane ze skórki i pokrajane w cząstki pomidory oraz oczyszczone z gniazd nasiennych, rozdrobnione strąki papryki. Całość posolić i dusić do miękkości na umiar-kowanym ogniu. Pod koniec duszenia odparować sok, aby pozostał tłuszcz. Gotowe leczo umieścić na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć bażanty; zagotować. Podawać z ziemniakami puree lub ryżem z zieloną pietruszką.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton