strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Taki sobie łatwy bażant
Składniki:
2 młode bażanty 30 dag gotowanego lub pieczonego mięsa drobiowego (resztki) 10 dag słoniny wędzonej 2 kajzerki 1 szklanka mleka 1 mała cebula 20 dag pieczarek 2 żółtka 1 pęczek zielone j pietruszki nieco majeranku
tymianku
bazylii i cząbru 1 łyżeczka pikantnej musztardy 1 nieduży ogórek konserwowy 5 dag tartego sera wędzonego sól
pieprz 1 /2 szklanki białego wytrawnego wina 5 dag masła
Sposób przygotowania:
Oczyszczonego i wypatroszonego bażanta umyć, poło-żyć grzbietem do góry, przeciąć wzdłuż kręgosłupa. Następnie ostrym nożem wyciąć kości (z wyjątkiem udek i skrzydeł). Wyfiletowaną tuszkę natrzeć lekko solą oraz pieprzem, po czym mocną białą nitką zaszyć otwór szyjny i połowę pleców (igłę z nitką można pozostawić w mięsie - w widocznym miejscu, aby jej nie zgubić; będzie potrzebna do dalszego zszywania). Sporządzić nadzienie: Bułki namoczyć w ciepłym mleku, odcisnąć. Słoninę pokrajać w drobną kostkę i wytopić tłuszcz. Na wytopionym tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekane mięso drobiowe, grzyby oraz natkę pietruszki, przysmażyć na ostrym ogniu i pozostawić do wystygnięcia. Następnie przełożyć ragout do miski, dodać odciśnięte bułki, żółtka, przyprawy, musztardę, posiekany ogórek konserwowy, tarty ser; przyprawić solą oraz pieprzem i wyrobić na jednolitą masę Gotowym nadzieniem faszerować tuszki zaszywając je sukcesywnie; na końcu wyjąć z mięsa igłę. (Nie muszę chyba dodawać, że gruczoły łojowe bażantów należy usunąć na samym wstępie.) Tak przygotowane bażanty włożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, polać resztą roztopionego masła, podlać winem, przykryć folią aluminiową i wstawić do gorącego (200-220°C) piekarnika na 20 minut. Następnie zdjąć folię i przypiec mięso na złoty kolor (ok. 20-30 minut). Z pozostałego ewentualnie nadzienia uformować kulki i upiec razem z bażantami. Upieczone ptaki wyjąć na ogrzany talerz, przybrać liśćmi sałaty, natką pietruszki, plasterkami cytryny, ogórka lub pomidora i od razu podawać. Porcjować dopiero na stole. Można podać z dodatkiem pikli owocowych, dżemem jagodowym, jeżynowym, sosem Cumberland, plasterkami pomarańczy, krążkami ananasa z puszki, pieczonymi ziemniakami lub warzywami duszonymi na maśle... ,
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton