strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Pierś bażanta a la Bakony
Składniki:
4 piersi z bażanta 5 dag słoniny wędzonej 25 dag grzybów 1 nieduża cebula 1 /2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 szklanka śmietany lub śmietanki 1 strąk słodkiej papryki 1 pomidor sól
trochę mąki
olej 1 /2 szklanki białego wytrawnego wina lub rosołu (z kostki)
Sposób przygotowania:
Umyte, wyfiletowane piersi lekko rozbić, naszpikować słoniną i nasolić na pół godziny, po czym otoczyć w mące i przysmażyć z obu stron na oleju. Po wyjęciu mięsa na tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę, po czym dodać paprykę mieloną, oczyszczone, pokrajane w plasterki grzyby, strąk papryki oraz pomidor. Na końcu powtórnie włożyć mięso, podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu. Odparowany sok uzupełniać sukcesywnie rosołem lub winem. Kiedy potrawa udusi się do miękkości dodać śmietanę (w razie potrzeby zagęścić ją 1 łyżką mąki). Całość zagotować. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z kładzionymi kluseczkami z masłem. Można przybrać listkami pietruszki, plasterkami pomidora oraz papryki. Inne wersje: - potrawę można sporządzić ze starszych bażantów; z udek o obrzynków ugotować zupę lub sporządzić pasztet; - podobną potrawkę można przyrządzić również z innych gatunków : dziczyzny; mięso jelenia lub dzika należy jednak zamarynować kilka dni przed przy-rządzeniem.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton