strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Pierś bażanta z sosem orzechowo-wiśniowym
Składniki:
4 piersi z bażanta 8 dag słoniny wędzonej 8 dag masła lub margaryny 1 /2 I sosu hiszpańskiego 6 łyżek koniaku 1 szklanka słodkiego białego wina (muscat) 5 dag wyłuskanych orzechów 10 dag powideł wiśniowych sok z cytryny sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Wyfiletowane, umyte, osączone piersi gęsto naszpikować cienkimi plasterkami słoniny, natrzeć solą oraz pieprzem i odłożyć na pół godziny. Masło rozgrzać w rondlu, obsmażyć mięso, podlać niewielką ilością wina, przykryć i dusić na wolnym ogniu uzupełniając winem odparowany sok. Kiedy mięso udusi się do miękkości odparować sok tak, by pozostał tłuszcz. Do sporządzonego wcześniej sosu hiszpańskiego dodać grubo posiekane orzechy, osączone, wypestkowane, po-krajane wiśnie, koniak oraz odtłuszczony sok spod mięsa. Całość zagotować, przyprawić solą i ewentualnie sokiem z cytryny (potrawa nie powinna być zbyt kwaskowa!). Uduszone mięso wyłożyć na ogrzany talerz, powlec niewielką ilością sosu, przybrać orzechami, wiśniami, listkami pietruszki, plasterkami cytryny i podać z ryżem na sypko lub krokietami z ziemniaków. Resztę sosu podać osobno w sosjerce. Uwaga: Potrawa jest tak smaczna i estetyczna, że z powodzeniem można podawać ją przy szczególnych okazjach!
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton