strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Dzika kaczka w sosie pomarańczowym
Składniki:
2 młode dzikie kaczki 10 dag słoniny wędzonej 1 szklanka białego półwytrawnego wina 3 dag masła 2 łyżki oleju sól
pieprz do sosu: wątróbka z kaczki 4 wątróbki z kurczaka sok z 2 cytryn sok z 3 pomarańcz 1 łyżeczka koniaku 1 szklanka śmietanki sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Sprawione kaczki (nie zapominajmy o wycięciu gruczołu kuprowego) umyć, osączyć, natrzeć z zewnątrz i od wewnątrz solą oraz pieprzem i odłożyć na pół godziny. Następnie związać nóżki, skrzydełka założyć na grzbiet i obłożyć tuszki plasterkami słoniny. Tak przygotowane kaczki ułożyć w głębokiej brytfannie, polać mieszanką roztopionego masła i oleju, podlać winem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do miękkości na średnim ogniu (180°C) polewając kilka-krotnie sosem własnym. Kiedy mięso będzie upieczone do miękkości, zdjąć z kaczek plasterki słoniny, dorzucić wątróbkę (po 10 minutach wyjąć ją na talerz). Przypiec ptaki na złoty kolor (40-60 minut), wyjąć z brytfanny i odłożyć w ciepłe miejsce. Sporządzić sos: Posiekać upieczoną wątróbkę, sok spod pieczeni od-tłuścić, przecedzić przez sitko i dodać do wątróbek razem z sokiem z pomarańcz oraz cytryn. Całość zagotować. Na końcu wlać koniak i śmietankę. Całość przyprawić solą i pieprzem, jeszcze raz zagotować. Upieczone kaczki ułożyć na ogrzanym talerzu, powlec cienką warstwą sosu i podać z ryżem na sypko, racuchami ziemniaczanymi, plasterkami pomarańczy lub dżemu z jagód albo z jeżyn. Gorący sos podać osobno w sosjerce. Uwaga: Potrawę należy przyrządzać wyłącznie z młodych kaczek!
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton