strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Potrawka z zająca
Składniki:
500 g pieczonego mięsa z zająca
3 winne jabłka
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
pół szklanki rosołu
sól
szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Resztki pieczonego zająca pokroić w kostkę. Obrane jabłka, po usunięciu gniazd nasiennych, udusić w małej ilości wody. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem, włożyć mięso i jabłka, delikatnie wymieszać, dodać sól i cukier do smaku, chwilę dusić na małym ogniu.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton