strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Pieczeń z dzika
Składniki:
1 kg szynki z dzika 1 /2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 15 dag słoniny wędzonej 80 dag kapusty kwaszonej 1 pęczek świeżego koperku (lub 1 łyżka suszonego) sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Umyte mięso zabejcować na 3-6 dni, po czym osączyć, oprószyć solą oraz pieprzem. Okręcić sznurkiem, jak się zwykle owija szynkę, pod sznurkiem umieścić cienkie paski słoniny (5 dag). Tak przygotowane mięso włożyć do brytfanny, opiec w gorącym (200-220°C) piekarniku, po czym podlać winem, przykryć folią aluminiową i dusić do miękkości na średnim (180°C) ogniu. Sok pod pieczenia uzupełniać w miarę odparowywania. Następnie zdjąć folię, zarumienić mięso, usunąć sznurek. Gotową pieczeń pokrajać w cienkie plasterki. Podczas pieczenia mięsa przyrządzić kapustę: 10 dag słoniny pokrajać w drobną kostkę, zasmażyć. Skwarki wyjąć i odłożyć. Kapustę włożyć na wytopiony tłuszcz (jeśli jest zbyt kwaśna - przepłukać ją pod bieżącą wodą), po czym zalać wodą, dodać nieco soli oraz koperek, przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu. Na końcu odparować sok. Plasterki pieczeni ułożyć na środku ogrzanego półmiska, wokół umieścić kapustę, posypać skwarkami i po-dawać. Jak wszystkie potrawy z kapusty, ta również nie należy do lekkostrawnych - w żadnym wypadku nie nadaje się na kolację. Jednakże wspaniałym dodatkiem do niej będzie świeży, chrupiący chleb.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton