strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Różności
 
Potrawa: Szynka z dzika w słodko-kwaśnym sosie
Składniki:
1 kg szynki z dzika (środkowa część) 10 dag chudej
surowej szynki wieprzowej 10 dag słoniny wędzonej 5 dag smalcu lub oleju 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru 3 dag rodzynek 3 dag pistacji lub obranych ze skórki migdałów 4-5 suszonych śliwek 1-2 kawałki cynamonu 2 nieduże cebule 3 liście laurowe 2 nieduże marchewki 2 ząbki czosnku 5 dag selera 3 goździki 1 /2 łyżeczki tymianku 1 1 /2 szklanki białego wytrawnego wina 6 łyżek octu winnego sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlać 1 szklankę wina, dodać 1 cebulę oraz 1 marchew pokrajane w plasterki, 1 ząbek czosnku, szczyptę tymianku, 2 goździki, 4-5 ziaren pieprzu, trochę soli i ocet winny. Całość gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, po czym wystudzić i wylać na umyte mięso (patrz: Marynata). Szynkę z dzika zalać marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 3--4 dni, w tym czasie należy kilkakrotnie odwracać mięso. Rodzynki oraz suszone śliwki namoczyć w ciepłej wodzie (na dzień przed przyrządzeniem potrawy). Następnie wyjąć mięso z marynaty, wytrzeć do sucha, oprószyć solą oraz pieprzem i okręcić sznurkiem. Tłuszcz rozgrzać na patelni, obsmażyć mięso, dodać pozostałą cebulę i marchew w plasterkach, rozdrobniony seler, a także liść laurowy, szczyptę tymianku, 1 goździk, szynkę oraz słoninę pokrajane w drobną kostkę. Całość smażyć przez kilka minut na ostrym ogniu, po czym podlać resztą wina (jeśli odparuje - dolać nieco wody), a następnie przykryć i dusić do miękkości na średnim ogniu (2-2,5 godzin, w zależności od wieku zwierzęcia). W tym czasie sporządzić sos: Cukier wsypać do rondelka i prażyć na karmel, po czym podlać wodą (1/2 szklanki), dodać 1 ząbek czosnku, 1 pokruszony liść laurowy, skórkę z cytryny, kakao, 2 łyżki octu winnego lub sok z 1 cytryny. Całość zagotować. Rodzynki i śliwki osączyć, te ostatnie wypestkować, migdały pokrajać w paski. Kiedy mięso będzie miękkie, odparować sok, po czym wyjąć pieczeń na talerz (usunąć sznurek), pokrajać ją w plasterki, ułożyć na ogrzanym półmisku, odstawić w ciepłe miejsce. Sos kakaowy przecedzić i wlać do soku spod mięsa, dodać rodzynki, śliwki oraz migdały i zagotować. Gotowym sosem polać plasterki pieczeni. Podawać na gorąco z placuszkami lub krokietami ziemniaczanymi, ewentualnie z ryżem na sypko. Uwaga: Proszę się nie przestraszyć objętości przepisu; przygotowanie potrawy jest bardzo proste, choć pozornie pracochłonne.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton