strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Comber sarni z estragonem
Składniki:
1 comber sarni (ok. 1
5 kg) zalewa olejowa 10 dag słoniny wędzonej 10 dag marchwi 10 dag pietruszki 1 nieduża cebula 10 ziaren pieprzu 2 goździki 1-2 liście laurowe 2-3 ząbki czosnku szczypta cząbru 1 gałązka świeżego estragonu lub 1 /2 łyżeczki suszonego 10 owoców jałowca 5 dag oleju lub smalcu 3 dag mąki 1 1 /2 szklanki białego wytrawnego wina sól
Sposób przygotowania:
Umyte mięso włożyć na 2 dni do bejcy. Następnie wykroić kości, oczyścić mięso z błon i naszpikować słoniną równolegle do włókien, po czym włożyć do brytfanny lub głębokiego naczynia żaroodpornego, polać olejem lub roztopionym smalcem, wstawić do gorącego (220°C) piekarnika i upiec na „krwisto", polewając własnym sosem. (Kto nie lubi pieczeni po angielsku, może piec mięso dłużej.) Kręgosłup rozdzielić na kręgi, obrać z pozostałych na nim kawałków mięsa. W dużym rondlu rozgrzać nieco tłuszczu, obsmażyć kości i kawałki mięsa, dodać pokrajaną w plasterki marchew, pietruszkę oraz cebulę, a także groszek, goździki, liść laurowy, czosnek i cząber. Całość przy-prawić solą, przykryć i dusić aż warzywa staną się miękkie. Wtedy usunąć kości, odparować sok, oprószyć warzywa mąką, podlać winem, zagotować i przetrzeć przez sito. Następnie dodać estragon, utłuczony w moździerzu jałowiec, powtórnie zagotować, umieścić w gorącej kąpieli wodnej i odstawić. Mięso pokrajać w ukośne plasterki, ułożyć na ogrzanym talerzu, posmarować częścią sosu i podawać z ryżem na sypko lub krokieta-mi ziemniaczanymi. Gorący sos podać osobno w sosjerce. Rozmaite zioła zawarte w potrawie nadają jej szczególny smak.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton