| Potrawa: Smażona sarnia wątróbka po węgiersku | |
| Składniki: 80 dag sarniej wątróbki
10 dag boczku wędzonego
2 duże cebule
1 łyżeczka średnioostrej papryki mielonej
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 strąk słodkiej papryki
1 pomidor
1 płaska łyżka majeranku
pieprz sól
| Sposób przygotowania: Umytą wątróbkę oczyścić z błon, osączyć i pokrajać w paski. Słoninę pokrajać w kostkę, wysmażyć, na tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie zdjąć z ognia, dodać paprykę mieloną oraz przecier pomidorowy, wymieszać, po czym dorzucić rozdrobniony pomidor (obrany ze skórki) i strąk papryki (bez gniazd nasiennych), polać odrobiną wody, przykryć i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Na końcu odparować sok, dodać wątróbkę, posypać ją obficie grubo zmielonym pieprzem i majerankiem, po czym smażyć na ostrym ogniu przez 6--10 minut (dłużej smażona wątróbka staje się twarda i traci smak!). Usmażoną wątróbkę posolić i od razu podawać. Proszę postępować ściśle według powyższych zaleceń gdyż wątróbka zbyt długo smażona, posolona przed smażeniem lub przestygnięto będzie twarda.
Usmażoną wątróbkę można podać z pieczonymi ziemniakami, ziemniakami z cebulką, mizerią z czosnkiem i śmietaną, ogórkami kwaszonymi lub sałatką z papryki marynowanej.
Uwaga: Potrawę można również sporządzić z wątróbki młodego muflona (dziko żyjąca owca), warchlaka lub zająca - jest równie wyśmienita. | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|