strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Różności
 
Potrawa: Smażona sarnia wątróbka po węgiersku
Składniki:
80 dag sarniej wątróbki 10 dag boczku wędzonego 2 duże cebule 1 łyżeczka średnioostrej papryki mielonej 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 strąk słodkiej papryki 1 pomidor 1 płaska łyżka majeranku pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Umytą wątróbkę oczyścić z błon, osączyć i pokrajać w paski. Słoninę pokrajać w kostkę, wysmażyć, na tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie zdjąć z ognia, dodać paprykę mieloną oraz przecier pomidorowy, wymieszać, po czym dorzucić rozdrobniony pomidor (obrany ze skórki) i strąk papryki (bez gniazd nasiennych), polać odrobiną wody, przykryć i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Na końcu odparować sok, dodać wątróbkę, posypać ją obficie grubo zmielonym pieprzem i majerankiem, po czym smażyć na ostrym ogniu przez 6--10 minut (dłużej smażona wątróbka staje się twarda i traci smak!). Usmażoną wątróbkę posolić i od razu podawać. Proszę postępować ściśle według powyższych zaleceń gdyż wątróbka zbyt długo smażona, posolona przed smażeniem lub przestygnięto będzie twarda. Usmażoną wątróbkę można podać z pieczonymi ziemniakami, ziemniakami z cebulką, mizerią z czosnkiem i śmietaną, ogórkami kwaszonymi lub sałatką z papryki marynowanej. Uwaga: Potrawę można również sporządzić z wątróbki młodego muflona (dziko żyjąca owca), warchlaka lub zająca - jest równie wyśmienita.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton