strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Grzbiet jelenia w sosie z kaparów
Składniki:
1
2-1
5 kg rostbefu z jelenia zalewa olejowa 8 dag słoniny wędzonej 3 dag masła 1 /2-1 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 1 /2 szklanki śmietanki 3 dag mąki sok z 1 cytryny 15 kaparów 1 łyżka musztardy 2-3 kostki cukru sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone z błon mięso pozostawić w zalewie na 2 dni, po czym naszpikować słoniną (prostopadle do kości) i umieścić w głębokiej brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Polać roztopionym masłem, wstawić do gorącego (200-220°C) piekarnika i piec przez 5-10 minut, po czym zmniejszyć ogień (180°C), przykryć mięso folią aluminiową i dusić przez 40 minut (gdyby mięso nie wypuściło dość soku - podlać je niewielką ilością wina). Kiedy będzie miękkie (sprawdzamy to wbijając w mięso szpilkę) zdjąć folię i przypiec je na złoty kolor, polewając kilkakrotnie własnym sosem. Upieczone mięso wyjąć na talerz, odłożyć w ciepłe miejsce. Sok spod pieczeni przecedzić przez sitko. Sporządzić sos: Cukier zrumienić w rondelku, po czym dodać 1 łyżkę wody i całość gotować aż do rozpuszczenia cukru. Następnie wlać sok spod pieczeni, dodać musztardę, sok z cytryny, drobno posiekane kapary, mąkę rozprowadzoną śmietaną. Całość przyprawić solą oraz pieprzem (ostrożnie - kapary są bardzo słone), po czym zagotować. Mięso odkroić ostrym nożem od kości, pokrajać w plastry, ułożyć na ogrzanym talerzu, powlec sosem. Resztę gorącego sosu podać osobno w sosjerce. Jako dodatek do potrawy najlepiej nadaje się ryż na sypko, ziemniaki puree, krokiety ziemniaczane, makaron „rurki".
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton