strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
 
Potrawa: Kotlety z jelenia a la Villa Franca
Składniki:
80 dag rostbefu z jelenia (bez kości) 1 szklanka zalewy olejowej 40 dag borowików (lub innych leśnych grzybów) 5 dag słoniny wędzonej 1 mała cebula 2 duże pęczki zielonej pietruszki 4 jajka 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 /2 I sosu hiszpańskiego sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Umyte, wytarte do sucha mięso pokrajać w plastry grubości palca, lekko rozbić, po czym pozostawić w zalewie na 2-3 dni (patrz: s. 56). Następnie olej z zalewy przecedzić na patelnię, przysmażyć na nim mięso (na ostrym ogniu), po czym podlać je niewielką ilością wina, przyprawić solą, pieprzem, przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu, uzupełniając winem odparowany sok. Pod koniec duszenia sok od-parować. Pokrajaną w kostkę słoninę zasmażyć na tłuszcz, zrumienić na nim drobno posiekaną cebulę, dodać po-krajane w plasterki grzyby. Całość smażyć przez kilka minut, po czym przyprawić solą oraz pieprzem, przy-kryć i dusić do miękkości we własnym soku. Następnie dodać 1 łyżkę drobno posiekanej pietruszki, 2-3 łyżki sosu hiszpańskiego i odstawić w ciepłe miejsce. Roz-bełtać jajka, posolić do smaku, wymieszać z resztą pietruszki, po czym na małej patelni, na niewielkiej ilości oleju usmażyć z nich 4 cienkie placki. Mięso wyłożyć na ogrzany talerz, na każde 2 kotlety położyć po jednym (złożonym na połowę) placku jajecznym nafaszerowanym duszonymi grzybami i od razu podawać. Sos hiszpański podać osobno we sosjerce. Jako dodatek do potrawy najlepiej nadają się ziemniaki puree, krokiety ziemniaczane lub ryż na sypko. Placki jajeczne można przybrać wiśniami lub śliwkami z konfitur lub porzeczkami.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton