strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Rostbef z jelenia w potrawce grzybowo-kasztanowej
Składniki:
1 rostbef z jelenia (ok. 1
5 kg) 1 szklanka zalewy olejowej 8 dag słoniny wędzonej 1 duża cebula 10 dag marchwi 4 dag obranego selera 1 szklanka śmietanki 1 szklanka śmietany 1 szklanka ciężkiego czerwonego wina 3 dag mąki sól
pieprz do potrawki: 50 dag kasztanów jadalnych 40 dag grzybów (leśnych) 1-2 szklanek rosołu z kostki szczypta tymianku olej
sól pieprz 1 pęczek zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
Mięso oczyścić z błon i pozostawić w zalewie olejowej na 2--4 dni. Przed przyrządzeniem mięso gęsto naszpikować paskami słoniny, umieścić w głębokiej brytfannie, posolić, polać marynatą i opiec ze wszystkich stron w gorącym (220°C) piekarniku. Następnie przykryć folią aluminiową, zmniejszyć ogień (180°C) i dusić przez 40 minut. Śmietanę połączyć ze śmietanką. Zdjąć folię i polać mięso jedną trzecią mieszanki; zabieg ten powtórzyć za 20 minut - polewanie śmietaną spowoduje, że mięso przypiecze się pięknie na złoty kolor, wewnątrz natomiast pozostanie kruche i miękkie. Upieczone mięso wyjąć na talerz i odłożyć w ciepłe miejsce. Warzywa razem z sokiem spod pieczeni przełożyć do rondelka, dodać wino, zagotować i przecedzić (nie przecierać warzyw!). Następnie z powierzchni sosu zebrać warstwę tłuszczu i zaprawić go mąką rozprowadzoną resztą śmietany; ogrzewać do zgęstnienia. Ostrym nożem odkroić mięso od kości, pokrajać w ukośne plastry, po czym ułożyć powtórnie na kościach. Całość przełożyć na owalny talerz, posmarować sosem i obłożyć potrawką z grzybów i kasztanów jadalnych. Przygotowanie potrawki: W czasie, gdy mięso piecze się w piekarniku, kasztany ponacinać ostrym nożem i wrzucić do wrzątku na 5 minut, po czym odcedzić i natychmiast obrać ze skórki (warto namówić do współpracy kogoś z domowników, ponieważ wystygnięte kasztany bardzo źle się obiera!). Obrane kasztany przełożyć do rondelka, pod-lać niewielką ilością gorącego rosołu, przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu (uwaga! nie powinny się rozgotować). Odparowany płyn uzupełniać sukcesywnie gorącym rosołem - zawsze w małej ilości. W czasie, gdy gotują się kasztany, rozgrzać w rondlu trochę oleju, dodać pokrajane w plasterki grzyby, przyprawić je tymiankiem, solą oraz pieprzem, udusić, odparować sok. Dodać kasztany, posypać drobno po-siekaną natką pietruszki i ułożyć na talerzu wokół mięsa. Uwaga: Potrawa nie wymaga żadnego dodatku; kasz-tany są bardzo pożywne.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton