strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Zrazy
 
Potrawa: Zrazy z jelenia w sosie burgundzkim
Składniki:
1 kg udźca z jelenia lub rostbefu 10 dag słoniny wędzonej 5 dag smalcu lub oleju 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy tymianek 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 szklanka czerwonego burgunda mąka
sól
pieprz do sosu: 1 szklanka czerwonego burgunda 1 liść laurowy 1 nieduża cebula 15 dag grzybów leśnych (lub pieczarek) 1 pęczek zielonej pietruszki tymianek 1 /2 I sosu hiszpańskiego 6 łyżek koniaku 1 łyżka masła sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Umyte mięso odkroić od kości, pokrajać w plastry szerokości palca, naszpikować cienkimi paskami słoniny, otoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na gorącym tłuszczu. Następnie dodać cebulę pokrajaną w plaster-ki, czosnek, liść laurowy, szczyptę tymianku, przecier pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Całość podlać niewielką ilością wina, przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu - odparowany sok spod mięsa uzupełniać sukcesywnie winem. Pod koniec duszenia sok odparować. Sporządzić sos: W małym rondelku zagotować wino, dodać liść laurowy, drobno posiekaną cebulę, grzyby oraz zieloną pietruszkę, przyprawić tymiankiem, solą, grubo zmielonym pieprzem, przykryć i zagęścić poprzez odparowanie połowy płynu. Następnie sos przecedzić i połączyć z gotowym sosem hiszpańskim (patrz: s. 58). Kiedy mięso udusi się do miękkości, wyjąć je na talerz, sok odtłuścić (zebrać z powierzchni warstwę tłuszczu), przecedzić, dodać do sosu hiszpańskiego. Włożyć mięso, podgotować. Na końcu dodać koniak i masło. Podawać na gorąco z krokietami ziemniaczanymi. Uwaga: Jeśli zwierzę wydaje nam się podejrzanie stare, mięso należy dodatkowo pozostawić przez 1-2 dni w zalewie olejowej . Potrawę można przyrządzić również z sarny lub dzika.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton