strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Marynaty i przyprawy
 
Potrawa: Zalewa z octu (bejca)
Składniki:
(do mięsa dzika) 3 I wody 1 łyżka octu 2-3 ząbki czosnku 15 ziaren pieprzu 15 ziaren kolendry 15 ziaren owoców jałowca 1 płaska łyżka suszonego majeranku sól
Sposób przygotowania:
Do gotującej się wody wlać ocet, dodać czosnek, sól, utłuczone w moździerzu przyprawy oraz majeranek. Całość gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut; po wystygnięciu zalać mięso, przykryć i wstawić na tydzień do lodówki (codziennie odwracać mięso w zalewie).
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton