strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Marynaty i przyprawy
 
Potrawa: Zalewa olejowa
Składniki:
(do befsztyków z dziczyzny; grzbietu sarny
żeberek z warchlaków
grzbietu zająca oraz piersi bażanta lub przepiórki smażonych po angielsku) 10 ziaren pieprzu 1 /2 łyżeczki majeranku 1 /2 łyżeczki tymianku 8-10 owoców jałowca 1 łyżka musztardy ok. 1 /2 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
Mięso starannie wypatroszyć; umyć i wytrzeć do sucha. Pieprz i jałowiec utłuc w moździerzu. Mięso posmarować cienką warstwą musztardy, oprószyć przyprawami i powlec ze wszystkich stron olejem (przy pomocy pędzelka z piór), po czym zapakować je w folię aluminiową, ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki na 1-2 dni. Jest to bardzo ważny zabieg - pozwala nadać mięsu kruchości, a także aromatu.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton