strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Marynaty i przyprawy
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"Ciekawa książka, o której chyba nieliczni wiedzą a jest czym się zainteresować. Jednym zdanie chcąc ją opisać powiedziałbym „ kuchnia myśliwska z Węgier” . Przepisy oryginalne, smaczne, dla co niektórych polskich kucharzy rewolucyjne. Polecam.
 
Potrawa: Majonez
Składniki:
Na każde 10 dag majonezu przypada 10 dag (ok. pół szklanki) oleju
1 żółtko
1/2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Żółtka wybić do miski, oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i ucierać powoli, dodając po kropli olej. Kiedy masa uzyska konsystencję rzadkiego kremu, można zwiększyć tempo dodawania oleju i wlewać go cienką strużką tak długo, aż majonez stanie się sztywny. Jeśli podczas ucierania majonez się „zwarzy" nie należy się tym przejmować. Szkodę można łatwo naprawić. Wystarczy wylać z miski olej, Ubić następne żółtko i ucierać od nowa.- Powodem zwarzenia się majonezu może być zbyt zimny olej, zbyt zimne żółtko lub nieświeże jajko. Jeżeli zamiast surowego żółtka , zastosujemy gotowane, przygotowany majonez będzie trwalszy.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton