strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"Ciekawa książka, o której chyba nieliczni wiedzą a jest czym się zainteresować. Jednym zdanie chcąc ją opisać powiedziałbym „ kuchnia myśliwska z Węgier” . Przepisy oryginalne, smaczne, dla co niektórych polskich kucharzy rewolucyjne. Polecam.
 
Potrawa: Sos tatarski
Składniki:

Sposób przygotowania:
Gotowy majonez utrzeć na pianę z musztardą, sokiem cytrynowym, śmietaną lub śmietanką, białym winem, solą, pieprzem, szczyptą cukru pudru. Zwolennicy pikantnych smaków mogą doprawić go odrobiną pieprzu cayenne. Podany przepis jest pewnym standardem, który można poszerzać rozmaitymi dodatkami, w zależności od dalszego przeznaczenia sosu. Oto, czym dla przykładu można wzbogacić sos tatarski: tartą cebulą, zieloną pietruszką, czosnkiem, przecierem pomidorowym, sosem Worcester, drobno startym korniszonem, kaparami... itd.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton