strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Żeberka z dzika
Składniki:
1kg żeberek 1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka musztardy estragonowej
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
pół szklanki oleju
do marynaty: 250 ml czerwonego wytrawnego wina
150 g włoszczyzny
liść laurowy
po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
5 jagód jałowca
1 mała cebula
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty (oprócz wina) zalewamy 0,5 1 wody i gotujemy przez 5 minut. Dolewamy wino i zagotowujemy. Studzimy. Podzielone na porcje po około 1 S dag żeberka zalewamy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce mniej więcej na 24 godziny. Następnie żeberka wyjmujemy i obsuszamy, marynatę przecedzamy. Z musztardy, wyciśniętego przez prasę czosnku, sosu sojowego, miodu, soli, pieprzu i łyżki oleju przygotowujemy bejcę, którą smarujemy żeberka ze wszystkich stron i odstawiamy na około godzinę. W rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim żeberka na rumiano ze wszystkich stron. Dolewamy przecedzoną marynatę i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton