strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Schab według pani Cherubinowej
Składniki:
1 kg schabu z dzika
0
5 kg świeżych wydrylowanych wiśni (mogą być też wiśnie ze stoika)
4 łyżki oleju
pół szklanki cukru
półtorej szklanki wody
100 ml spirytusu
po pól łyżeczki bazylii
Vegeta
curry i rozmarynu
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
W rondelku rozpuszczamy cukier w pól szklanki wody i lekko podgrzewamy. Do powstałego syropu dodajemy wiśnie i mieszając podsmażamy, aż puszczą sok. Oczyszczony i umyty schab oprószamy solą i pieprzem. Olej rozgrzewamy na patelni i obsmażamy schab ze wszystkich stron aż do zrumienienia. Podlewamy wodą i dusimy około 20 minut. Następnie dodajemy do mięsa syrop z wiśniami i na małym ogniu dusimy pod przykryciem jeszcze około 20 minut. Pod koniec duszenia dodajemy spirytus. Sos doprawiamy solą, pieprzem, pozostałymi przyprawami i sokiem z cytryny. Dusimy jeszcze 10 minut. Schab kroimy w plastry, polewamy częścią sosu, resztę serwujemy w sosjerce. Podajemy z ziemniakami z wody. Jako dodatek polecam śliwki lub gruszki w occie albo borówki.
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton