strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
 
Potrawa: Steki z sarny
Składniki:
4 plastry (po około 15 dag) mięsa z udźca sarny (lub 8 mniejszych po 8 dag)
10 dag mąki
0
5 kg kurek lub innych grzybów leśnych
1 cebula
100 ml oleju
150 ml śmietany
2 łyżki mada
pęczek koperku
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Płaty mięsa zbijamy dłonią lub delikatnie tłuczkiem, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy steki po około 5 minut na każdej stronie, aż do zrumienienia. Odstawiamy mięso w ciepłe miejsce. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy posiekaną cebulę oraz oczyszczone i umyte grzyby (kurki dobrze jest uprzednio sparzyć wrzątkiem. Kiedy grzyby są już miękkie, dolewamy śmietanę. Wtedy na duszonych grzybach układamy steki, na każdym kładziemy grudkę masła i całość dusimy pod przykryciem jeszcze około 5 minut. To danie polecam serwować z kaszą gryczaną. Najlepiej włożyć ją do wydrążonego okrągłego chleba, zalać grzybowym sosem, a na wierzchu ułożyć steki, posypać posiekanym koperkiem i całość zapiec w piekarniku. Efekt murowany!
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton