strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Pieczeń z sarny
Składniki:
1 kg mięsa z udźca sarny
20 dag słoniny lub boczku
100 ml oleju
1 drobiowa kostka rosołowa
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz do bejcy: 250 ml białego wytrawnego wina
150 g włoszczyzny
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1 liść laurowy
Sposób przygotowania:
Warzywa i przyprawy zalewamy szklanką wody i gotujemy około 15 minut. Dolewamy wino i zagotowujemy. Studzimy. Mięso, oczyszczone i umyte, umieszczamy w szklanym lub kamionkowym naczyniu i zalewamy bejcą. Trzymamy w chłodnym miejscu minimum 24 godziny, co 8 godzin przekładając na inną stronę. Po wyjęciu mięso dokładnie osuszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i rumienimy mięso ze wszystkich stron. Przełożywszy do brytfanny, obkładamy plastrami słoniny lub boczku. Wstawiamy do rozgrzanego do 220°C piekarnika. W tym czasie gotujemy około 10 minut przecedzoną bejcę z kostką rosołową. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180°C. Pieczemy w sumie około godziny, podlewając na zmianę powstałym sosem i bejcą. Następnie pieczeń wyjmujemy, zdejmujemy z niej plastry słoniny i kroimy je w kostkę. Do sosu z pieczenia dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w małej ilości wody. Mieszamy i zagotowujemy sos. Pieczeń kroimy w plastry. Serwujemy z ziemniakami z wody, sosem, pokrojoną słoninką oraz galaretką z żurawin lub z borówek, którą możemy lekko rozprowadzić sosem.
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton