strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kuropatwa (bażant) w pomarańczach
Składniki:
Szczególnie wykwintny i delikatny smak mają młode kuropatwy. Podobnie jak kuropatwy można przyrządzić bażanty i przepiórki. 2-4 kuropatwy (lub 1-2 bażanty)
2-4 plasterki boczku lub słoniny
2 pomarańcze - umyte
obrane
wypestkowane i odwłóknione (przed obraniem ocieramy skórkę)
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
pół kostki masła
2 ząbki czosnku
po 1 łyżeczce tymianku
rozmarynu i majeranku
sól
pieprz
1 pomarańcza do przybrania do sosu: 0
51 bulionu z dziczyzny (str. 11) lub z kostki rosołowej
100 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki galaretki z żurawin
borówek
ewentualnie z agrestu lub porzeczek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy zioła, dodajemy masło, a kiedy się roztopi, wyciskamy przez prasę czosnek. Mieszamy i odstawiamy na bok. Oczyszczone, umyte i osuszone tuszki kuropatw nacieramy z zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem, a następnie stopionym masłem z ziołami. Owijamy plastrami boczku lub słoniny. Kuropatwy wkładamy do odkrytej brytfanny i wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy około 30 minut, podlewając sosem z pieczenia. Zdejmujemy z kuropatw boczek lub słoninę i odkładamy je na bok. Do brytfanny wkładamy cząstki pomarańczy i wszystko pieczemy jeszcze około 15-20 minut, ciągle podlewając powstałym sosy. Wyjmujemy kuropatwy z brytfanny i trzymamy w cieple. Sos z pieczenia razem z pomarańczami przekładamy do rondelka. dodajemy bulion, wino, galaretkę, otartą skórkę pomarańczową i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Na końcu sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Całość zagotowujemy. Kuropatwy serwujemy obłożone cząstkami pomarańczy i plasterkami chrupiącej słoniny lub boczku. Sos podajemy oddzielnie w sosjerce.
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton