strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Dzika kaczka w czerwonej kapuście
Składniki:
1 dzika kaczka
1 kg czerwonej kapusty
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
G rozkruszonych jagód jałowca
250 ml czerwonego wytrawnego wina
po pól łyżeczki majeranku
rozmarynu
tymianku
1 łyżka miodu
sok z 1 cytryny
100 ml oleju
1 łyżka mąki
sól
pieprz
cukier
Sposób przygotowania:
Kaczkę, oczyszczoną i umytą, dzielimy na 4 porcje. Z wina, miodu, ziół, połowy soku z cytryny, soli, pieprzu, wyciśniętego przez prasę czosnku i odrobiny oleju przygotowujemy mieszankę, którą nacieramy kaczkę, i odstawiamy ją na 2-4 godziny do lodówki. Następnie kaczkę przekładamy do brytfanny i wstawiamy do rozgrzanego do 220°C piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kaczkę jeszcze około godziny, podlewając sosem z pieczenia. Na tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i dodajemy poszatkowaną czerwoną kapustę, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Z reszty tłuszczu i z mała przyrządzamy zasmażkę i zagęszczamy nią kapustę. Doprawiamy pozostałym sokiem z cytryny, cukrem i solą. Uduszoną kapustą obkładamy kaczkę w brytfannie i jeszcze przez chwilę całość zapiekamy w piekarniku. Tak samo możemy przygotować kuropatwy, cietrzewie, cyranki.
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton