strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kaczka na dziko z owocami
Składniki:
1 kaczka
1 kg kwaśnych jabłek (zamiast jabłek można użyć pomarańczy
grejpfrutów
agrestu
winogron
kiwi)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
po pół łyżeczki estragonu
rozmarynu i majeranku
50 ml żubrówki
sól
pieprz do marynaty: 150 g włoszczyzny (seler
pietruszka
marchewka)
4 ziarna ziela angielskiego
5 jagód jałowca
1 liść laurowy
250 ml czerwonego wytrawnego wina
Sposób przygotowania:
Kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką przygotowaną z oleju, wyciśniętego przez prasę czosnku, estragonu, majeranku, rozmarynu, soli i pieprzu oraz żubrówka. Odstawiamy w chłodne miejsce. Ścieramy na tarce warzywa, dodajemy zioła i gotujemy w 0,5 1 wody około 15 minut. Dodajemy wino i zagotowujemy. Studzimy marynatę. Kaczkę wkładamy do kamiennego lub szklanego naczynia i zalewamy marynatą. Odstawiamy na 12-24 godziny do lodówki i co jakiś czas przekładamy na drugą stronę. Następnie kaczkę wyjmujemy z marynaty, obsuszamy. Faszerujemy obranymi i wypestkowanymi, a jeśli trzeba podzielonymi w cząstki owocami. Nafaszerowaną kaczkę zszywamy lub spinamy wykałaczkami i w brytfannie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 2 godzin (kaczka jest upieczona, kiedy po nakłuciu ze środka nie wypływa różowy sok/. W trakcie pieczenia kaczkę polewamy powstałym sosem, a wytopiony tłuszcz odlewamy łyżką. Sos uzupełniamy przecedzoną marynatą. Do sosu możemy dodać galaretkę owocową i przyprawić solą i pieprzem. Po upieczeniu kaczkę dzielimy na porcje, polewamy sosem i obkładamy owocami. Dodatkowo obok każdej porcji możemy położyć wydrążoną gruszkę lub jabłko wypełnione czerwonymi borówkami. Owoce przed podaniem wstawiamy na lulka minut do rozgrzanego piekarnika. W ten sam sposób możemy przygotować gęś na dziko z owocami.
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton