strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Różności
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny"W cyklu wydawanych książek o wszystkim nie mogło zabraknąć dziczyzny. I mimo słów krytyki z ust różnych myśliwych, trzeba przyznać iż są to przepisy ciekawe. Osobiście mam kilka ulubionych...
 
Potrawa: Duszone żołądki z dzikiej gęsi
Składniki:
1 kg żołądków z dzikiej gęsi (mogą być z domowej)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 cebule
4 ząbki czosnku
200 ml gęstej śmietany
1 kostka rosołowa
250 ml czerwonego wytrawnego wina
150 ml oleju
10 dag mąki
pęczek koperku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz do bukietu aromatycznego (bouquet garni): 10 ziaren pieprzu
5 jagód jałowca
5 ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
gałązka tymianku lub pól łyżeczki tymianku suszonego
Sposób przygotowania:
Żołądki czyścimy. W 0,5 1 wody gotujemy kostkę rosołową, dodajemy zawinięty w gazę i umocowany na nitce bukiet aromatyczny, dolewamy wino, zagotowujemy i dodajemy żołądki. Gotujemy do miękkości - około godziny. Żołądki wyjmujemy łyżką cedzakową, usuwamy bukiet aromatyczny, a wywar odparowujemy do około 250 ml. Ostudzone żołądki kroimy w ćwiartki. Na rozgrzany w rondlu olej wrzucamy posiekaną cebulę i wyciśnięty przez prasę czosnek. Po zeszkleniu cebuli dodajemy pokrojone żołądki. Całość podsmażamy, oprószamy mąką i słodką papryką. Ciągle mieszając, dodajemy odparowany wywar, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Przyprawiamy i posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy z pieczywem, kopytkami, kluskami śląskimi.
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton