strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Comber zajęczy z wątróbką
Składniki:
Comber i wątróbka z zająca
100 g słoniny
1 szklanka czerwonego wina
1 szklanka rosołu
sok z cytryny
sól
pieprz
1 cebula
100 g masła.
Sposób przygotowania:
Drobno posiekaną wątróbkę z zająca i cebulę przesmażyć w łyżce la- masła, wlać czerwone wino, rosół, sok z cytryny, sól i pieprz, zagotować. Naszpikowany gęsto słoniną comber włożyć do sosu i dusić pod przykryciem ok. godziny. Gdy mięso miękkie, dodać pozostałe mas wstawić comber do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut, aż do zrumienienia mięsa. Upieczone mięso pokroić w plastry. Sos prze-trzeć przez sito i podawać w sosjerce.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton