strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Marynaty i przyprawy
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Zalewa z przegotowanego białego i czerwonego wina
Składniki:
3 łyżki oleju
1 /2 marchwi oskrobanej i pokrojonej na plastry
1/2 cebuli obranej i pokrojonej na plastry (ewentualnie 1/2 ząbka czosnku obranego i pociętego na plasterki) 1 plasterek obranego selera 2 gałązki zielonej pietruszki 1 mały liść laurowy
1 gałązka tymianku
1 goździk 5 ziaren pieprzu
4 rozgniecione jagody jałowca
1/2 I białego lub czerwonego wytrawnego wina - .-100 ml octu winnego
100 ml oleju
Sposób przygotowania:
Olej rozgrzać w rondelku i krótko poddusić w nim jarzyny. Dodać resztę składników i w nakrytym naczyniu gotować na małym ogniu 30 minut. Zdjąć z płyty i całkowicie wystudzić. Przelać do odpowiedniego naczynia, włożyć mięso, przykryć i postawić w zimnym miejscu.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton