strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Różności
 
Potrawa: Ciasto francuskie
Składniki:
450 g mąki
1 3/4 łyżeczki soli 100 ml wody
100 ml białego wina 500 g masła
50 g mąki Wszystkie składniki powinny być oziębione.
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do miski, zrobić na środku zagłębienie. Zimne masło zagnieść z mąką, uformować kwadrat o grubości 3 cm i położyć w chłodnym miejscu. Na stolnicy lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto podstawowe, jak pokazano na ilustracjach na str. 31. Można też rozwałkować je na czworokąt, tak aby ciasto maślane zajęło środek. 4 rogi ciasta zewnętrznego zarzucić na maślane, „zapakować" je i znów rozwałkować na czworobok grubości około 2 cm. Czynność tę powtarzać, przy czym krótszym bokiem zarzucać jedną trzecią placka ku środkowi, tak aby powstały trzy warstwy, po czym pędzlem oczyścić ciasto z mąki. Odstawić je na 30 minut, następnie rozwałkować na grubość około 1 cm w innym kierunku. Tym razem założyć jedną czwartą placka ku środkowi w taki sposób, aby brzegi ciasta zachodziły na siebie i powstawała poczwórna warstwa. Zawinąć ciasto w ściereczkę i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Całą pracę powtórzyć jeszcze raz i znów na 30 minut odstawić ciasto w chłodne miejsce. Teraz ciasto nadaje się już do użycia.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton