strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zakąski i przekąski
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Galareta
Składniki:
1 I mocnego bulionu z dziczyzny lub z drobiu 12 pokruszonych listków jasnej żelatyny
Sposób przygotowania:
Zimny bulion wlać do rondelka, wsypać na wierzch żelatynę i zostawić na 5 minut, aby napęczniała. Doprowadzić do wrzenia mieszając. Zdjąć z ognia i przelać do małej formy lub porcelanowej salaterki. Następnie, dla zapachu, dodać ciężkie wino z południa, portwajn, sherry, marsalę lub maderę (300-400 ml na 11 bulionu). Gdy bulion zacznie gęstnieć, można przyrządzać galaretkę. Dekoruje się dopiero po całko-witym zastygnięciu. Przed podaniem galaretę zanurza się na krótko w ciepłej wodzie. Wyrzuca galaretę na półmisek i kroi np. w kostkę.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton