strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Rolady, faszerowanie
 
Potrawa: Surowy farsz z dziczyzny
Składniki:
250 g mięsa z dziczyzny
bez błon i ścięgien
2-krotnie przepuszczone przez maszynkę .... 250 g chudej wieprzowiny
2 razy przepuszczonej przez maszynkę 200 g świeżej tłustej słoniny
2 razy przepuszczonej przez maszynkę 10 g soli ziołowej 5 rozgniecionych jagód jałowca 1 jajko otarta skórka i sok z 1 cytryny
którą przed użyciem należy sparzyć. 1 łyżka masła 3 łyżki drobno posiekanej cebuli 1 drobno posiekany ząbek czosnku 40 ml koniaku 50 ml ekstraktu z dziczyzny
-
jeśli mamy
Sposób przygotowania:
Mięso, słoninę, sól ziołową, jagody jałowca, jajko, sok i otartą skórkę z cytryny włożyć do miski. Rozgrzać na patelni masło, zrumienić lekko cebulę i czosnek, wlać koniak, wygotować do 20 ml i dodać do mięsa. Domieszać ekstrakt z dziczyzny. Wszystko razem dobrze wymieszać i wybić drewnianą łyżką, aby farsz był lżejszy. Wstawić pod przykryciem do lodówki na 24 godziny.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton