strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Rolady, faszerowanie
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Smażony farsz z wątróbki
Składniki:
DO ZAPIEKANYCH GRZANEK Z BUŁKI 100 g świeżej
grubo posiekanej słoniny 250 g oczyszczonej z błon świeżej wątroby z dziczyzny i / lub z drobiu 2 płaskie łyżki posiekanych szalotek 3 łyżki oczyszczonych
posiekanych pieczarek - ` 1 gałązka tymianku 1 mały liść laurowy 1 I8 łyżeczki pieprzu szczypta gałki muszkatołowej szczypta majeranku kilka goździków 2 łyżki koniaku
Sposób przygotowania:
Słoninę roztopić na patelni, wrzucić wątrobę, szalotki, pieczarki, zioła i przyprawy. Szybko obrumienić wątrobę, zmniejszyć ogień i dosmażyć ją do końca, razem z pozostałymi składnikami. Wrzucić tymianek i liść laurowy. Zawartość patelni przełożyć do miski i wystudzić. Osad z dna patelni zalać koniakiem i dodać do wątroby. Dwukrotnie przepuścić wszystko przez maszynkę do mięsa. Do czasu użycia przykryć papierem na-smarowanym masłem i wstawić w chłodne miejsce.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton