strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Rolady, faszerowanie
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Farsz na pulpety
Składniki:
250 g mięsa z dziczyzny bez ścięgien i błon
pokrojonego na kawałki i dwa razy - przepuszczonego przez maszynkę z gęstym sitkiem (lub zmiksowanego z jajkiem) 125 g panady mącznej 90 g miękkiego masła 1 łyżeczka ekstraktu z dziczyzny (jeśli mamy) 1/3 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 1 żółtko i 1 jajko
Sposób przygotowania:
Mięso, pandę, masło, ekstrakt i przyprawy bardzo dokładnie wy-mieszać. Zmieszać z żółtkiem i na końcu z jajkiem.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton