strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Rolady, faszerowanie
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Farsz na bardzo delikatne pulpety
Składniki:
250 g mięsa z dziczyzny
ochłodzonego
beż ścięgien i błon
pokrojonego na kawałki i dwukrotnie przemielonego przez gęste sitko maszynki (lub zmiksowanego z białkiem) 100 g panady mącznej 1 białko
bardzo lekko ubite 1/8 łyżeczek soli 1/8 łyżeczki pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 200 ml śmietanki
z czego 100 ml ubite na półsztywna
Sposób przygotowania:
Mięso, pandę, białko i przyprawy bardzo dobrze wymieszać i na 45-60 minut wstawić do lodówki. Po wyjęciu domieszać szybko śmietanę płynną, a potem ubitą.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton