strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Bulion z dziczyzny z grzybkiem
Składniki:
3/4 I sklarowanego mocnego bulionu dziczyzny 20 ml koniaku 3 łyżki Iiści sałaty bez żyłek
pokrojonych jak makaron i krótko poddusić w łyżeczce masła 3łyżki omletu pokrojonego w drobną kostkę 4łyżki masła 6 małych kromek białego pieczywa
obranych ze skórki
150 g smażonego farszu z dziczyzny zamiast wątroby 6 łyżeczek tartego ementalera
Sposób przygotowania:
Bulion zagrzać i przyprawić koniakiem. Włożyć do niego paski sałaty wraz z pokrojonym omletem. Na patelni rozgrzać masło. Kromki pieczywa zrumienić z obu stron na złoty kolor. Posmarować je następnie farszem, posypać tartym serem, krótko zapiec i podawać jako dodatek do zupy. i koniakiem. Przygotować pulpety z farszu i dodać do zupy.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton