strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zupy
 
Potrawa: Czysty ROSÓŁ z kaczki z pulpetami
Składniki:
1 marchew oskrobana pocięta jak makaron 5 łyżek białej kapusty oczyszczonej i pokrojonej jak makaron 100 ml mocnego bulionu 3/4 I gorącego
czystego rosołu z kaczki sól i pieprz
30 ml koniaku 150 g farszu
na bardzo delikatne pulpety
przyrządzonego z piersi kaczki
Sposób przygotowania:
Marchew i kapustę udusić oddzielnie w 50 ml bulionu, aż jarzyny będą miękkie, i włożyć do czystego rosołu z kaczki. Zupę przyprawić solą, pieprzem i koniakiem. Podawać pulpety z farszu i dodać do zupy INNY WARIANT Przygotować pulpety ze 160 g farszu z piersi kaczki. Do rosołu dodać 6 łyżek drobniutko posiekanych pieczarek. Przyprawić 4 łyżkami marali. Zagrzać, włożyć pulpety i podawać.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton