strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Pieczeń z dzika po myśliwsku
Składniki:
1 kg szynki
100 g słoniny
2 łyżki smalcu
1 łyżeczka mąki
2 cebule
pół szklanki jasnego piwa
2łyżki musztardy
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
sól
pieprz
szczypta cukru. Marynata: 1 szklanka octu winnego
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
1 listek laurowy
po 5-7 ziarenek ziela angielskie-go i pieprzu.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty zagotować i ostudzić. Odżyłowanie i umyte mięso porządnie wygnieść ręką, ułożyć w kamiennym garnku, zalać marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 2-3 dni, codziennie przekręcać. Po wyjęciu z marynaty mięso osuszyć, gęsto naszpikować słoniną, natrzeć solą i pieprzem, zostawić na godzinę. Następnie oprószyć je mąką, zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu, przełożyć do rondla, polać smalcem, dodać pokrojoną w plasterki cebulę, skropić piwem i dusić pod przykryciem, często podlewając przecedzoną marynatą. Gdy mięso miękkie, wyjąć, pokroić na plastry, ponownie ułożyć w rondlu. Wymieszać dokładnie żółtko z musztardą, sokiem i skórką z cytryny, szczyptą cukru, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać plastry mięsa i chwilę trzymać na niewielkim ogniu. Mięso delikatnie ułożyć na ogrzanym półmisku. Podawać z kopytkami lub frytkami. Sos przetrzeć przez sito i podać w sosjerce.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton