strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Zupy
 
Potrawa: Krem z dzikich kaczek
Składniki:
25 g masła
25 g mąki 3141 mocnego bulionu z kaczki 118 I śmietanki-. sól i pieprz 40 ml wytrawnego sherry .
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić w rondelku, wsypać mąkę i mieszając zasmażyć na jasno. Wlać bulion i gotować 1/4 godziny. Dodać połowę śmietanki, pogotować chwilę i domieszać resztę. Przyprawić solą i pieprzem, dla aromatu do-dać sherry. Zupę można jeść również na zimno. Jeżeli jest za gęsta, należy dodać jeszcze trochę śmietanki i sherry.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton