| Potrawa: Krem z królika | |
| Składniki: 200 g mięsa z królika pokrojonego na kawałki 600 ml gorącego bulionu z drobiu
400 ml kremu z drobiu
50 ml madery 50 ml śmietanki 2 żółtka
pieprz i sól
1 pokrojona w drobną kostkę trufla z puszki
2 łyżki oczyszczonych i pociętych na paseczki pieczarek
1 mała marchewka oskrobana i pokrojona jak makaron uduszona w 1 łyżce masła
| Sposób przygotowania: Mięso królika starannie zmiksować, dodając 100 ml bulionu. Zagrzać razem z kremem drobiowym, przetrzeć przez gęste sito, przelać z powrotem do garnka i dodać resztę bulionu. Zagotować i doprawić maderą. Żółtka rozbełtać ze śmietanką i do-mieszać do zupy (nie gotować już więcej!), przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę truflę, pieczarki i marchewkę. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|