strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zupy
 
Potrawa: Zupa z dzikiego ptactwa
Składniki:
2 łyżki masła
2 łyżki wędzonego boczku pokrojonego kostkę 1 stary bażant lub inny starszy ptak wraz z wątróbką i sercem
oskubany i wypatroszony 1 oskrobana i pokrojona na plasterki marchew 1 obrana i pokrojona na plaster cebula 1 por przecięty wzdłuż
umyty i pokrojony na krążki 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 łyżka pokrojonego w kostkę selera 1 112 I bulionu z drobiu 3łyżki masła
3 łyżki mąki
40 ml sherry 150 ml śmietanki
sól szczypta pieprzu Cayenne 2 trufle z puszki pokrojone na cienkie paseczki
Sposób przygotowania:
2 trufle z puszki pokrojone na cienkie paseczki W dużym garnku rozgrzać masło i stopić boczek. Bażanta, wątróbkę i serce zrumienić ze wszystkich stron. Do-dać jarzyny i podsmażyć razem. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, zszumować i gotować powoli 1/2 godziny. Następnie wyjąć ptaka, odciąć piersi, pokroić je w cienkie paseczki i trzy-mać w cieple. Bulion przecedzić. W rondlu rozgrzać masło, mieszając wsypać mąkę i zrumienić, połączyć z bulionem i gotować jeszcze 10 minut. Do-lać sherry, domieszać śmietankę, przy-prawić solą i pieprzem cayenne, na koniec włożyć do zupy trufle i paseczki mięsa z piersi.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton