strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Pieczeń z dzika w sosie pikantnym
Składniki:
2 kg mięsa bez kości (najlepiej z udźca)
2 duże cebule
włoszczyzna
10-15 suszonych śliwek
otarta skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy
sok z 1 cytryny
100 g masła
1 szklanka rosołu
10 ziarenek pieprzu
5 pomidorów
1 łyżeczka mąki
sól
2 szklanki czerwonego wina.
Sposób przygotowania:
Umyte mięso ułożyć w rondlu, zalać winem i wynieść w chłodu . miejsce na 1-2 dni. Po wyjęciu z marynaty. osuszyć, natrzeć solą, posypać pieprzem i obsmażyć na tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, dodać pokrojoną drobno włoszczyznę, cebulę, pokrojone na ćwiartki pomidory i pieprz, zalać winem i dusić pod przykry-ciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Śliwki namoczyć na noc w niewielkiej ilości wody, zagotować, wydrylować, przetrzeć przez sito, dodać sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, wymieszać. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem, dodać przetarte śliwki i sos spod pieczeni. Dokładnie wymieszać, przetrzeć przez sito, odparować. Upieczone mięso pokroić w plastry, ułożyć w żaroodpornym półmisku, zalać przetartym sosem, wstawić na kilka minut do nagrzane-go piekarnika.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton