strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zupy
 
Potrawa: Zupa z wątróbki
Składniki:
30 g masła 20 g posiekanego chudego wędzonego boczku . . 1-2 cebule obrane i drobniutko posiekane 1 marchew oskrobana i drobno starta 350 g wątróbki z dziczyzny obranej z błon
zmielonej lub posiekanej 2lście laurowe 1/4 łyżeczki majeranku 1/4łyżeczki tymianku szczypta gałki muszkatołowej szczypta sproszkowanych goździków 1 łyżka mąki - - 50 ml wytrawnego białego wina 3I4I bulionu podstawowego z dziczyzny -. sól i pieprz .
Sposób przygotowania:
Rozgrzać w rondelku masło, wrzucić boczek, cebulę i marchew, dusić przez 5 minut. Następnie dodać wątróbkę, liść laurowy, majeranek, tymianek, gałkę muszkatołową i goździki i mieszając szybko obsmażyć. Wsypać mąkę, zasmażyć, wlać wino i bulion, dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować pod przykryciem 30 minut (uważać, aby zupa nie przywarła do garnka). Następnie przetrzeć przez gęste sito, znowu przelać do garnka, przyprawić solą i pieprzem.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton