| Potrawa: Zupa z sarniej śledziony | |
| Składniki: 1 śledziona z sarny
1 mała cebula obrana i drobniutko posiekana 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
40g bułki tartej - . 1 jajko - -. 3-4 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej sól i pieprz
4 cienkie krymki białego pieczywa posmarowanego masłem
1 I gorącego-sklarowanego bulionu dziczyzny
1 pęczek szczypiorku drobi posiekanego
| Sposób przygotowania: Śledzionę rozciąć z boku, ostrożnie wyskrobać i drobno posiekać. Wymieszać z cebulą, pietruszką, bułką tartą, jajkiem, śmietaną i skórką cytrynową, przyprawić solą i pieprzem. Rozsmarować masę na kromkach białego pieczywa, zapiec na rumiano i pokroić na małe kosteczki. Podawać w gorącym bulionie, posypane szczypiorkiem. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|