strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zakąski i przekąski
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Omlet z soczewicy
Składniki:
2 łyżki soczewicy 1/2 filiżanki bulionu podstawowego z dziczyzny
może być także bulion z proszku) 4 łyżki soli beszamelowego pieprz i sól . 1 jajko
1 żółtko
Sposób przygotowania:
Soczewicę na noc namoczyć w wodzie. Rano odlać, soczewicę prze-sypać do garnka, zalać bulionem i pod przykryciem ugotować na miękko. Przetrzeć przez sito do innego garnka i mieszać dobrą chwilę, aż woda odparuje. Zmieszać z sosem beszamelowym, przyprawić solą i pieprzem. Dodać roztrzepane jajko i żółtko, wymieszać. Dalej postępować jak podano w poprzednim przepisie.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton